Nurin Tihani's FotoPage

By: Ummi Babah Nurin dan Aqil

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 15-Jan-2008 03:28 Email | Share | Bookmark
Dari dapur ummi...

Entry kali ni ummi nak tepek menu yg dah dibuat sepanjang 2 mnggu lps..
saja nak jamu mata anda lak..


ada cerita sikit di sebalik donut ni.. yg ni 2nd time buat.. alhamdulillah menjadi n gebu elok je.. resipi ambik dari top chef di alam siber ni.. sape lg kalo bkn mamafami.. nama donut tu donut chef li.. maybe chef li tu tuan punya asal resipi ni kot.. donut tu ummi buat 2 version.. yg bulat2 kecik tu utk nurin mkn.. senang sikit dia pegang.. yg besar tu utk org tua makan dan utk disimpan dlm fridge.. nampaknya seminggu dua ni asyik mkn donut le.. jgn muka jd boolat cam donat dah le..


laksam ni 1st time buat sndiri.. selalu mkn yg mak buat bila balik kg.. kat kuantan ni susah nk jumpa yg sedap.. selalu beli kt psr mlm tu mcm2 version kuahnya.. ada tu terlebih lada hitam le.. kuah cair le... ada je le yg tak sedap dgn tekak kami ni..
nurin n babahnya ni mmg suka laksam.. nurin pun mmg dah kenal sgt dgn rupa laksam ni.. resipi ambik kat sini



roti sosej ni dpt dari mamafami gak.. thanks ye mama sudi kongsi resipi dgn kami yg lom pakar masak ni.. kami ni pakar makan je..


yg ni lak kek mentega marble.. selalu buat resipi ni.. resipi asal dari majalah jelita 1990-an... mmg dah hafal dlm kepala sukatannya..
ok lah ye.. selamat menjamu mata...

updated::(mama, bkn tak nak share resipi, tp mls nak taip td.. heheee)
ni resipinya k..


Quote:
KEK MENTEGA MARBLE

Bahan:
- 8 oz tepung gandum (lbh kurang 226 g)
- 8 oz mentega / marjerin
- 8 oz gula halus
- 4 biji telur
- 1/2 cawan susu segar suam ( saya bancuhkan susu tepung + air)
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3/4 cawan serbuk koko
- 1 sudu teh baking powder

Cara:
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Dalam bekas lain, pukul telur biar rata bersama esen vanilla
3. Masukkan telur ke dalam adunan mentega. Pukul lagi..
4. Kemudian masukkan susu segar dan tepung sedikit demi sedikit secara berselang seli.
5. Kacau rata dgn spatula.
6. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian.
7. Bancuhkan serbuk koko dgn sedikit air panas. Masukkan ke dalam satu bahagian adunan yg dibahagikan tadi..kacau sampai rata.
8. Sapu loyang dgn sedikit marjerin dan ratakan sedikit tepung. (tips supaya tak melekat + saya takde kertas minyak)
9. Masukkan adunan coklat dan adunan asal secara berselang seli.
Sudukan adunan ke bahagian tengah loyang (setiap lapis tu 2-3 sudu besar)
Buat sampai adunan habis.
10.Bakar selama 50-60 minit pada suhu 180'C
11.Sejukkan dan hidang (saya suka makan panas2)





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net