Nurin Tihani's FotoPage

By: Ummi Babah Nurin dan Aqil

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 25-Jan-2008 06:50 Email | Share | | Bookmark
Main-main dgn PS

Lupakan dulu entry makanan kat bwh ye.. ni keje ummi masa lapang.. sesaje main2 dgn photoshop.. cari tutorial kat tenet then cuba mana yg menarik..

1.comic style

kononnya nak wat jadi mcm komik le.. tapi kureng menjadi sikit..


2.Image Reflection

yg ni nak buat mcm ada bayang2 dlm air... pun kureng jadi jugak.. kenangan indah kat negara org..


3.Postage stamp creator

tgk le nurin tu.. dua wajah yg berbeza.. takde gigi vs gigi penuh


4.Sky Effect


5. Optical illusion

yang ni mencabar sikit.. susah ooo nak anyam tikar


Monday, 21-Jan-2008 08:26 Email | Share | | Bookmark
Dari dapur ummi...

 
Khamis lepas tangan ni gatal nak buat muffin lak.. kebetulan dlm peti ais ada strawberry filling.. so cari le resipi yg berkaitan.. terjumpa le resipi ni kat myresipi.com.. resipi asal pakai blueberry jam.. just tukar blueberry ke strwberry je..


ps: sikit pulak filling kat dalam tu...
Quote:
Blueberry jam muffin (resipi from yani)

Bahan-bahan ( 12 biji- small size )

* 70g butter-suhu bilik
* 60g gula
* 1 biji telur-suhu bilik
* 2-3 titik esen vanila
* 4 sudu besar susu segar
* 100g tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
* blueberry jem secukupnya. (saya gantikan dgn strawberry filling)

Cara-cara

1. Pukul butter sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula pukul sehingga putih.
2. Masukkan pula telur dan kacau. Diikuti dgn esen vanila dan susu segar. Pukul sehingga sebati.
3. Ayakkan tepung + baking powder ke dalam no.2. Kacau dengan spatula.
4. Isikan 1/2 bekas muffin dengan adunan tadi. Kemudian isikan 1/2 sudu jem. Masukkan 1 sudu besar lagi adunan muffin.
5. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 25 minit.
6. Note: boleh kurangkan sedikit gula dalam adunan muffin jika tdk sukakan muffin yg lbh manis..


resipi kedua ialah lapis roti berdaging.. ambik kat myresipi.com gak.. ummi pakai roti yang dah nak expired.. nak makan dgn jam mcm dah kering sikit roti tu.. so daripada terbuang tu baik le buat sesuatu kan... kalo ikut resipi asal bakar lbh kurang 45 minit.. tapi ummi pakai microwave oven 15 minit dah leh makan..




kek puding karamel ni baru buat semalam.. resipi still dari myresipi.com (kak yani).. dah lama sebenarnya salin resipi ni.. baru smlm menjadi eksperimen tu.. terliur tgk puding kak aimi buat sebenarnya.. 1st eksperimen ni tak menjadi sangat.. kek tu kurang gebu sikit.. nak resipi? klik je kat sini k.. ada step by stp bergambar.. lupa nak snap gmbr sblm puding tu terbalikkan.. bila dah masak bahagian kek akan terapung belah atas n puding kat bawah..


petang smlm buat nasik ayam sempoi je.. resipi pun main agak je.. ikut suka hati..
ayam tu terlebih kicap lak.. tu yang over kehitaman.. yang pasti babah makan bertambah2...


ada sesapa nak order muffin??


Thursday, 17-Jan-2008 04:45 Email | Share | | Bookmark
Jalan-jalan di Taman Gelora

 
 

credit to :
The Ephemeral Victorian,Scrapgirl,Tina Williams,Cyndi Wetmiller



yang cuba edit sikit pakai teknik Frosted Pixels.. thanks to ayu sudi kongsi ilmu..




>>yg ni masa kenduri kat kg dulu.. nurin exited tgk cili merah byk sgt.. menarik kot sbb color merah.. tu yg nganga elok je bila ummi mk suap.. sib baik tak sempat ngap


Tuesday, 15-Jan-2008 03:28 Email | Share | | Bookmark
Dari dapur ummi...

Entry kali ni ummi nak tepek menu yg dah dibuat sepanjang 2 mnggu lps..
saja nak jamu mata anda lak..


ada cerita sikit di sebalik donut ni.. yg ni 2nd time buat.. alhamdulillah menjadi n gebu elok je.. resipi ambik dari top chef di alam siber ni.. sape lg kalo bkn mamafami.. nama donut tu donut chef li.. maybe chef li tu tuan punya asal resipi ni kot.. donut tu ummi buat 2 version.. yg bulat2 kecik tu utk nurin mkn.. senang sikit dia pegang.. yg besar tu utk org tua makan dan utk disimpan dlm fridge.. nampaknya seminggu dua ni asyik mkn donut le.. jgn muka jd boolat cam donat dah le..


laksam ni 1st time buat sndiri.. selalu mkn yg mak buat bila balik kg.. kat kuantan ni susah nk jumpa yg sedap.. selalu beli kt psr mlm tu mcm2 version kuahnya.. ada tu terlebih lada hitam le.. kuah cair le... ada je le yg tak sedap dgn tekak kami ni..
nurin n babahnya ni mmg suka laksam.. nurin pun mmg dah kenal sgt dgn rupa laksam ni.. resipi ambik kat sini



roti sosej ni dpt dari mamafami gak.. thanks ye mama sudi kongsi resipi dgn kami yg lom pakar masak ni.. kami ni pakar makan je..


yg ni lak kek mentega marble.. selalu buat resipi ni.. resipi asal dari majalah jelita 1990-an... mmg dah hafal dlm kepala sukatannya..
ok lah ye.. selamat menjamu mata...

updated::(mama, bkn tak nak share resipi, tp mls nak taip td.. heheee)
ni resipinya k..


Quote:
KEK MENTEGA MARBLE

Bahan:
- 8 oz tepung gandum (lbh kurang 226 g)
- 8 oz mentega / marjerin
- 8 oz gula halus
- 4 biji telur
- 1/2 cawan susu segar suam ( saya bancuhkan susu tepung + air)
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3/4 cawan serbuk koko
- 1 sudu teh baking powder

Cara:
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Dalam bekas lain, pukul telur biar rata bersama esen vanilla
3. Masukkan telur ke dalam adunan mentega. Pukul lagi..
4. Kemudian masukkan susu segar dan tepung sedikit demi sedikit secara berselang seli.
5. Kacau rata dgn spatula.
6. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian.
7. Bancuhkan serbuk koko dgn sedikit air panas. Masukkan ke dalam satu bahagian adunan yg dibahagikan tadi..kacau sampai rata.
8. Sapu loyang dgn sedikit marjerin dan ratakan sedikit tepung. (tips supaya tak melekat + saya takde kertas minyak)
9. Masukkan adunan coklat dan adunan asal secara berselang seli.
Sudukan adunan ke bahagian tengah loyang (setiap lapis tu 2-3 sudu besar)
Buat sampai adunan habis.
10.Bakar selama 50-60 minit pada suhu 180'C
11.Sejukkan dan hidang (saya suka makan panas2)





Saturday, 12-Jan-2008 11:05 Email | Share | | Bookmark
Nurin @ 23 months old



Hari ni nurin dah masuk 23 bulan.. next month akan genap 2 thn.. dah bukan baby lagi le.. dah jadi big girl..


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net