Nurin Tihani's FotoPage

By: Ummi Babah Nurin dan Aqil

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Sunday, 13-Apr-2008 07:57 Email | Share | | Bookmark
convocation ayoh yie.. MSU

 
assalamualaikum semua sahabatku..
lama betul fp ni berehat.. tak sempat le nk bertapa dpn pc ni..
lagipun hari ni baru ummi leh tenet setelah 2 hari ada problem dgn line umah ni..
mati kutu ummi dibuatnya..
skrg ni ummi pakai lptop babah.. yg ni laju tahap gaban.. mmg best kalo nk wat editing kt photoshop tu.. heheeee..
gee, kami bukan bertapa kat kl tau.. 5 hari kat sana.. lgpun kat kl masa tu asyik hujan je belah petang.. tak kuasak duk kl lama2.. heheeee
kami pegi hari sabtu n balik sini hari khamis.. tokma ikut kami ke kuantan.. hari sabtu lak ayoh ngoh n ayoh 'e nurin pun mari sini.. so sempat le kami g jalan2 kt kuantan ni.. tokma balik kb ahad malam.. tu yg mmg tak berkesempatan sungguh nk online tuh..

Entry kali ni sekitar majlis konvo ayoh yie kat pwtc pada 31 mac lepas..
Management and Science University (MSU).. ayoh yie grad diploma in electrical engineering.. tak nak cite panjang.. layan je gmbr k..










Quote:
pukol 5 ptg majlis habis.. 3 jam tokma kesejukan dlm dewan merdeka tu.. kami yg duk luar pun dah rasa sejuknya apatah lg kt dalam.. org dh keluar tapi nurin lena lagi dibuai mimpi.. walhal org dah bising masa tu..


Quote:
ummi pinjam sat jubah member ayie.. sajo jo tu.. teringat jaman2 makcik konvo dulu 6 thn dulu..


gmbr kat bawah ni ambik kat luar pwtc.. lupa bawak tripod le.. terpaksa le cari benda utk letak camera.. view kat belakang pun tak cantik sgt.. so kalo dah remote yg jadi tukang amik gmbr paham2 aje le.. mcm2 gaya le jadinya.. sume steady je kecuali ayoh 'e n ayoh yie tu.. mmg kepala gila2 sikit..





tu je le gambar sekitar konvo..
next entry nanti insyaAllah ummi letak gmbr masa tokma datang kuantan.. jumpa lg ye.. cau...


Friday, 28-Mar-2008 10:13 Email | Share | | Bookmark
Koleksi PRU12.. apa daaaa...

 
Assalamualaikum kwn2 semua.. sori le ye.. lamo benar ummi nurin x update fp.. asyik gmbr nasik kayo je sblm ni..mesti sume dah kenyang jamu mata kan..
Ni antara gambar kat kampung masa balik ngundi hari tu.. berkulat dah rasanya gmbr ni..
kalo ikutkan mmg banyak gmbr.. cuma ummi ni diserang sakit malas.. malas bukan sebarang malas.. tapi malas disebabkan laptop veteran ni dah makin slow.. asal run photoshop je mesti pc ni jadi slow.. tu yg tensen nak update gmbr..

Esok kami nak gi KL.. ayoh yie nurin konvo isnin ni.. babah lak nak ke sabah lusa sampai le hari khamis.. so kami lepak le kl sementara tunggu babah balik dari sabah..
pesanan utk babah : jangan lupa beli ole2 utk kami k..

layan je le gmbr nurin ni ye.. kita jumpa lagi next entry.. cau cin cau


Quote:
nurin pulun make nyor mudo tuh.. mmg favorite dia... siap bawak 5 biji masa balik kuantan..






===============================================================================================================




Friday, 14-Mar-2008 01:45 Email | Share | | Bookmark
Dari dapur ummi...

Dah lama tak tempek hasil air tangan ummi kat sini...
ni antara kuih muih yg dah berjaya dibuat.. hehheee...
resipi lain kali tempek ye.. jamu mata dulu..



NASI KAYO

Bahan:
Lapisan bawah :
2 cawan beras pulut
2 1/2 cawan santan cair
sedikit garam

Lapisan atas :
5 biji telur
1 cawan santan (sederhana pekat)
1 cawan air gula melaka (masakkan 2 keping gula melaka dgn secawan air)
3 sudu besar gula pasir ( bergantung kpd kemanisan yg diingini)
1 sudu makan tepung beras
5 kuntum bunga cengkih ( kalau tak suka tak payah letak)

Cara :
Lapisan bawah :
1) Basuhkan beras pulut dan rendam beberapa jam sebelum di masak.
2) Masukkan santan cair + garam ke dalam beras pulut yang telah disejat.
3) Kukus sehingga masak.
4) Sapu sedikit minyak pada loyang yg lain. Kemudian tekankan pulut yang telah masak tadi sehingga mampat.
5) Kukuskan semula seketika sebelum dituangkan lapisan atas.

Lapisan atas:
1) Masukkan semua bahan dan kacau hingga rata.
2) Tapiskan adunan ke atas lapisan bawah.
3) Kukus sehingga masak.
4) Sejukkan dahulu sebelum dipotong.




KUIH PUTERI AYU (sumber myresipi.com)

Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )

* 5 biji telur (saiz kecil)
* 250gm tepung gandum
* 300gm gula
* 2 camca teh ovallate
* 1 camca teh baking powder
* 250ml santann (saya pakai susu segar)
* Pewarna hijau
* 2 camca teh paste pandan
* Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara

1. Panaskan kukusan.
2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.





TALAM SUJI (sumber:kak liza)

Lapis bawah :
1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 cawan gula merah

Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong. Hidangkan.





AKOK[/b] (sumber : myresipi.com)

Bahan-bahan ( 36 biji )

* 5 biji telur
* 200 ml pati santan
* 100 ml air
* 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
* 30 gram tepung gandum
* 3 helai daun pandan- disiat-siat
* 2 cubit garam halus

Cara-cara

1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.




ROTI GORENG (resipi asal DONUT SURIA dari mamafami)

Bahan A:
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula halus
3 sudu besar marjerin

Bahan B:
2 sudu teh yis kering
200 ml air suam

Cara:
1. Bancuh bahan B.
2. Gaul semua bahan A hingga rata.
3. Masukkan bahan B ke dlm A dan uli hingga rata.



Quote:
Sebenarnya letih badan tak hilang lagi ni... baru smlm kami smpai kuantan setelah seminggu kat kota bharu... balik masa pilihanraya hari tu lagi...


Wednesday, 5-Mar-2008 19:26 Email | Share | | Bookmark
Editing khas dari tok janggut

 



Salam semua.. kami dah kembali ke kuantan smlm.. smpai sini dlm pukul 10.30.. so tired looo... hari ni tak sempat nak tempek gmbr2 kat kl.. lagi pun kami tak g berjalan sgt + cuaca tak mengizinkan..

Entry kali ni ummi tempek gmbr yang dicilok dari fp tok janggut... gmbr ni tok janggut edit khas untuk nurin.. mekacih sekali lagi ye tok.. anak cucu suka sangat.. lain kali leh le buat lagi ye tok..


Saturday, 1-Mar-2008 21:03 Email | Share | | Bookmark
Gadis bertudung biru

 


Picture kat atas tu kami suka sangat.. ayu sungguh tengok nurin pakai tudung cam tu..
mmg cik mek molek klate lah... sekali tgk dah mcm big girl lak..
tu nyibuk kacau ummi nak pakai tudung sebenonya.. selagi tak pakaikan kat dia selagi tu duk kacau kita.. dah belit kat kepala dia baru le puas hati..

esok pagi kami nak gi KL.. ummi baru abis ngemas barang.. nurin & babahnya dah lena dibuai mimpi dah.. ummi je mata tak nak lelap lagi..
babah ada keje kat putrajaya isnin & selasa.. ummi & nurin mcm biasa le.. jadi pegawai pengiring babah.. hehheee... actually dah lama beno tak gi kl ni.. yg last pegi rasanya november thn lepas.. sengaja pegi awal ni pun sebab nak gi jalan2 sekitar kl n lawat sedara mara kat sana..

so kita jumpa lagi next week k..
cau cin cau..


[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net