Nurin Tihani's FotoPage

By: Ummi Babah Nurin dan Aqil

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Saturday, 8-Sep-2007 19:51 Email | Share | | Bookmark
Menu minum petang



kuih lompang tu dah lama ummi buat.. cuma baru nak tempek resipi je..
muffin tu lak buat semalam.. muffin tu mcm kering sikit.. tak tau le kenapa.. sebab bakar kot.. kalo kukus maybe lembap sikit...



Quote:
CHOCOLATE CHIP MUFFIN
Bahan-bahan ( 15 biji )

* 1 3/4 cawan tepung gandum
* 1 cawan gula halus
* 1/4 cawan serbuk koko
* 1 sudu kecil baking powder
* 1 sudu kecil soda bikarbonat
* 1/3 cawan minyak masak- vegetable oil
* 1 cawan susu segar or susu cair
* 1 sudu kecil essen vanila
* 1/2 cawan choc chip
* 1 biji telur- pukul sedikit

Cara-cara

1. Panaskan oven atau kukusan. Susun mangkuk cupcakes
2. Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder
3. Gaul sebati gula, tepung, koko, soda & baking powder
4. Dalam bekas lain, kacau sebati telur, minyak, susu dan essen vanilla
5. Masukkan campuran tepung & koko kedalam campuran minyak.
6. Kacau sebati dan masukkan choc chip. Sudukan kedalam mangkuk cupcakes
7. Kukus/bakar selama 20-25 minit (saya bakar)
>>resipi dari myresipi.com



Quote:
KUIH LOMPANG (kosui)
Bahan-bahan :
* 500 g tepung beras
* 1 sudu besar tepung jagung
* 600ml air
* 1/2 sudu besar kapur makan
* secubit garam
* 280 g gula melaka
* 155 g gula perang
* 125 g gula pasir
* daun pandan
* 250 g kelapa parut

Cara :
1. Satukan air, gula melaka, gula perang, gula pasir, daun pandan dan garam.
Jerangkan di atas api yang kecil & kacau hingga semua gula-gula itu hancur.
Besarkan api & didihkan hingga menjadi pekat.
2. Padamkan api dan tapis. Birakan sejuk.
3. Masukkan campuran gula melaka tadi ke dalam adunan tepung ubi dan tepung jagung. Kacau rata hingga supaya tidak berketul-ketul.
4. Tapiskan dalam ke dalam acuan yang telah dihangatkan. Kukus hingga masak.
5. Rendam acuan-acuan itu dalam air sejuk untuk menyejukkan. Keluarkan dari acuan & golek-golekkan dalam kelapa parut.


Thursday, 6-Sep-2007 14:35 Email | Share | | Bookmark
~Balik KB-merdeka~

penatnyaaaaaaaaaa... lenguh badan seharian dlm kete tak hilang lagi.. kami sampai kuantan lps maghrib smlm.. kejap pulak seminggu rasanya.. banyak agenda yg dirancang masa kat kampung hari tu tak menjadi..

meh nak cite sikit...
Kami bertolak balik kb ptg khamis lepas.. lepas asar baru le kete kami ni merangkak menuju ke kota bharu.. mulanya plan nak cabut tgh hari lagi.. tapi babah kena selesaikan kije dia dulu.. banyak betul kete atas jalan.. mcm nak balik raya le pulak.. seronok tgk sana sinun org duk kibar bendera.. kami melewati bandar kuala terengganu lbh kurang pukul 9 mlm.. bahang di ambang merdeka makin terasa masa tu.. mana taknya semua org berkonvoi nk g smbut kat bandar.. tapi sayang le.. kami tak ambik gmbar pun.. camera kami tak power sgt kalo snap gmbr malam2.. nak berenti pun dah lewat.. kalo blh nak smpai kb sblm 12 tgh malam.. alhamdulillah kami selamat smpai umah babah jam 11.30mlm..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
31-08-07
hari tu kami duk umah je.. cuma tgk perbarisan merdeka kat tv..
takde aktiviti menarik pun nak dilakukan.. malamnya kami balik umah tokma nurin lak..
kesian tokbah n tokma.. mesti rindu benar kat cucu bongsunya ni..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
01-09-07
masa kat kg hari tu kami sempat hadir kenduri kawin cousin ummi.. tema hari tu purple.. ummi tak tau pun.. kalo bagitau awal2 leh le angkut balik baju purple.. ummi tak tempek gmbr pengatin coz lupa mintak permission dari tuannya.. layan gmbr nurin je la ye... zaaassssstttttttt





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
02-09-07
Hari ni untuk pertama kalinya kami bawak nurin menziarahi makam arwah Nurin Irdina.. pilu je hati ummi masa tu.. masih terbayang-bayang lagi raut wajah kecil arwah.. semoga rohnya dicucuri rahmat.. amin.. ummi tak sabar nak tunggu nurin besar.. tak sabar nak bagitau nurin yang dia sebenarnya ada saudara kembar..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
04-09-07


tu gmbr buah naga sulung yang tok ma tanam.. elok2 je masak time kami balik.. hehhee.. mmg rezeki nurin le dapat rasa..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
05-09-07
Kami bertolak balik ke kuantan lbh kurang pukul 12 tgh hari.. elok2 lepas makan lunch..
cuaca hari tu panas terik sangat.. mata tu rasa mengantuk yg amat..
on the way tu kami singgah uitm dungun.. jumpa su elee (adik bongsu ummi).. tokma kirim buah-buahan dari kebun kat umah.. ada salak, ciku, dokong dan rambutan.. seronok le dia dapat stok dari kampung.. hehheee...



lbh kurang sejam gak singgah kat situ.. kol 5.30 ptg baru kami teruskan perjalanan.. al fenat tak terkata..


Wednesday, 29-Aug-2007 09:00 Email | Share | | Bookmark
~MERDEKA..MERDEKA..MERDEKA~

 
 


hooorrraaaaaayyyyyyyyyyyyyyyyyyy... esok kami nak balik kota bharu...
windunyaaaaaa ko kapongggg... lamo sgt doh tak balik...
yang bestnya babah ambik cuti seminggu kali ni... merdeka merdeka merdeka...
jumpa minggu depan ye kengkawan...



resipi utk minum ptg ni.. 1st time buat kek ni.. sib baik menjadi.. babah cakap mcm sarang anai2.. tapi kek ni terlebih manis le.. takleh makan banyak.. boleh le bawak balik ke kampung esok...

Quote:
Kek gula hangus

Bahan-bahan :
1 cwn gula
1 cwn air panas
1 cwn tepung gandum
1 cwn susu pekat
2 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 sudu besar mentega

1) Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
2) Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair. (hati2 bila masak gula hangus ni.. )
3) Masukkan mentega. Sejukkan.
4) Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
5) Masukkan susu pekat, kacau sebati.
6) Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
7) Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk
Perap adunan selama lebih kurang 3 – 4 jam.
9) Tuang ke dalam loyang. Kacau sedikit supaya tepung tak mendap.
10) Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"


sumber : chetam (kat resipidiana & myresipi.com pun ada jugak resipi ni)

cara yg ummi buat :
-pukul telur + susu dgn sudu je smpai rata..
-then, blender je bahan tu smpai nampak kembang sikit..
-campur tepung sikit demi sikit.. pukul sebentar.. perap 3 jam



Monday, 27-Aug-2007 06:33 Email | Share | | Bookmark
~entry macam-macam~

 
 
lamanya tk update fp.. ummi diserang penyakit 'M' le.. di samping bz nk urus umah tangga.. heheee... almaklum le 'manager' katakan.. mesti kwn2 nurin tensen je kan.. asal jenguk sini je mesti gmbo apam tu yg keluar.. ummi pun baru je baik demam nih.. rasanya demam sebab makan durian byk sgt ari tu.. mmg ummi hantu durian.. bangun pagi tadi badan nurin mcm panas sikit.. pulak tu dah selesema pulak.. sah2 memang berjangkit dari ummi.. so petang tadi babah bawak kami pi klinik.. doktor just kasi ubat selesema & demam utk nurin.. so far ok.. sedang lena diulit mimpi skrg ni.. lps makan ubat terus tido..



rabu lps ummi ada test spa.. sehari suntuk nurin kena tinggal.. sib baik babah volunteer nk jaga nurin hari tu.. mula tu risau jugak kot2 nurin meragam.. maklum le ummi still breastfeed nurin.. alhamdulillah nurin tak meragam langsung hari tu.. atas kete pun babah cakap dia ok je.. heheeee.. nurin mmg budak baik.. sayang nurin...



ni menan baru nurin.. troli shopping.. saja kami beli sebab kalo g shopping pun mmg nurin suka tolak benda ni.. ni pun tereksiden beli je sesambil gi beli hadiah besday utk anak jiran.. alang2 tu nak beli jugak utk anak sendiri kan.. skrg ni sume benda dia nak isi dlm troli tu.. ari tu nyaris2 dia nak masuk dlm troli.. sib baik sempat larang.. kalo tak ada yang kena hempap dek troli..




Sunday, 19-Aug-2007 13:55 Email | Share | | Bookmark
Resipi minum petang - APAM INDON

 
Semalam ummi try resipi baru.. kuih apam indon.. ummi dapat dari sifu mamafami.. tapi resipi asal dari org lain rasanya..
saja nak cuba coz bhn yg diguna tu sume dah ada kat dapur.. tak susah pun..
Utk satu adunan tu ummi kukus satu acuan bulat yg kecik.. dan jugak 20 biji kekcawan.. org sibuk dgn cupcake tapi ummi wat cupapam je le..
nurin pulak teramat le suka bila tgk makanan yg colorful ni.. thanks ye mamafami.. menjadi experimen saya kali ni.. sib baik babah kata sedap.. hehheee.. bukan nak puji diri tau.. tapi mmg sedap bagi sesapa yg tak suka makan kek yg ada mentega mcm le babah nurin ni.. next trial ummi ingat nak wat berlapis2 mcm kek lapis sarawak tu.. mesti lagi cun...




Quote:
APAM INDON
Ingredients :
5 eggs
1 teaspoon ovalette
1/2 teaspoon vanilla essence (saya letak 1 sudu teh, nak hilangkan hanyir telur)
300 g flour
300 g castor sugar
250 ml coconut milk (I use fresh milk)
1/2 teaspoon baking powder
a pinch of salt
coloring of your choice

Method :

1. Prepare the steamer. To avoid water from dripping onto the cake, wrap the cover with a piece of clean towel.
2. Prepare the tin. Just layer it with greaseproof paper. Doesn't need to be greased.
3. Sift flour and baking powder. Set aside.
4. Mix salt and coconut milk. Stir till well dissolved.
5. In a mixer, place the eggs and ovalette. Beat on high speed till light and fluffy.
6. Pour in sugar, little at a time. Then vanilla essence.
7. Lower the mixer speed. Add flour bit by bit alternate with coconut milk. Cut and fold till well mixed.
8. Divide into 3 equal parts. And add a few drops of different coloring into each part and mix well. 9. Pour the first color into the tray and level it. Steam for about 10 minutes or until the top is no longer sticky.
10. Pour the second color and repeat the same procedure as # 9.
11. When the second layer is done, pour the final layer and steam for 25 -30 minutes on medium heat.

to mamafami, sori ye.. mieza copy paste je resipi tu
kenapa nama apam indon ye??



[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net